2.B) Recepty od Nás ► Dort - Mrkvoví dort ◄
Dort - Mrkvoví Dort recept
Ahoj, chci Vám říct jak připravit zdravý dort, jako je např. tento Dort - Dort - Mrkvoví...
► Verze Mrkvového Dort
► Není na něm nic složitého, příprava je rychlá a výsledek pro chuť je úžasný a zcela jedinečný!
► Podstatné je ale nechat ho přes noc alespoň 24hod. odpočinout (tzv. nechat uležet).
► Třetí den po tzv. odpočinutí či uležení je ještě lepší a chuť je výraznější.
Budete potřebovat následující ingredience
∟►POZOR - Na tento recept platí následující podmínka: 1 hrnek = 250 ml
1.a Ingredience na Těsto
- 4 hrnky mrkve (seká se v robotu na jemno, lze i na jemno nastrouhat atd.)
- 2 hrnky mouky (1 celozrnný, 1 polohrubé, lze udělat i jako čistě celozrnný)
- 4 vejce
- 3/4 hrnku oleje (např.: řepkový olej)
- 1 hrnek na jemno nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžičky prášku do pečiva (nejlépe prášek BIO)
- 1/2 lžičky soli (pokud děláte pro děti lze vynechat)
- 1 hrnek přírodního cukru (lze nahradit i alternativními sladidly)
- 1 lžičku vanilkového extraktu (když nemáte, tak 1 přírodní vanilkový cukr)
- 1 lžičku skořice (nebo dle chuti)
2.a Ingredience na Krém
- 2 kelímky mascarpone (dohromady 500g, mají třeba v Lidlu)
- 125g změklého másla
- 1 kelímek hustší zakysané smetany (asi 200g)
- 2 lžíce medu (prostě ho trochu osladit)
- Ušlehejte vejce s přírodním cukrem (nebo jiným sladidlem) a olejem.
- Pak přidejte všechny ostatní ingredience. Ořechy nasekejte nejlépe na jemno, mrkev také. Pokud byste mrkev strouhali, tak je lepší, když nevznikají dlouhé kusy.
- Pečte v kulaté dortové formě (průměr 26 cm) asi na 180 stupňů do suché špejle dle zkušeností s vaší troubou. Mně stačilo pouhých 30 minut. Víc, jak 45 min bych ale dort rozhodně nepekl.
- Krém si jednoduše připravte rozmícháním mascarpone, kysané smetany, másla a medu. Kolik dáte medu či jiného sladidla, je jen na Vás. Rozhodně to nepřežeňte, krém je dobrý spíše přírodní, neměl by být moc sladký. Než budete krém nanášet na dort, nechte ho trochu ztuhnout v chladu.
- Korpus nechte zchladnout, překrojte ho na 2 půlky. Polovinu krému namažte dovnitř, tu druhou navrch. Krém se nanáší tak, že se první půlka korpusu vrátila zpět do formy. Než dort v lednici zchladne, není krém tak tuhý, proto jej forma perfektně podrží.
TYP- Poznámka k receptu na závěr
Druhů krémů je samozřejmě více. ;-)
Pokud se stane, že tedy nemáte doma krém Mascarpone, můžete místo něj tedy dát třeba i 1 Tvaroh a 1 Smetanový sýr. - Toto vůbec není žádná "Babicovina", takhle normálně, regulerně fungují i ostatní druhy těchto krémů.
Mascarpone je však chutí zcela jedinečné a proto bych ho k tomuto receptu tedy vřele doporučoval! ;-)
Poznámka k tomuto receptu - pod čarou
KDO Chce? - Zdobení dortu
- Na obrázku je dort ozdoben lžičkou, kterým jsem na povrchu vytvořil spirálu.
- Jinak se povrch tradičně zdobí marcipánovými mrkvičkami.
- Na efekt případně poslouží i čerstvé ovoce nebo různé hotové ozdoby z jedlého papíru, atd.
Poznámka vydavatelství (redakce) k tomuto receptu - Více receptů tohoto typu naleznete také na webové stránce - www.VařilaMyšyčka.cz
Náročnost receptu
Čas - 135-145min.
Náročnost - Střední
Množství - 8porcí
Obrázky k tomuto receptu
Podrobnější info k fotkám
I. Obr. Mrkvoví Dort s nákresem spirály.(Nákres proveden vyrytím lžičky).
II. Obr. Mrkvový dort naservírován na talíři.
III. Obr. shoda s Obr. číslo II.
IIII. Obr. Kakao-Mrkvový Dort. Tento recept zde není uveden!
IIIII. Obr. Kakao-Mrkvový Dort naservírován. Tento recept zde není uveden!
IIIIII. Obr. shoda s Obr. číslo IIII.
IIIIIII. Obr. Prémie-foto. Bez dalšího hodnocení a komentářů!
IIIIIIII. Obr. Prémie-foto. Bez dalšího hodnocení a komentářů!
Dosažená hodnocení